fbpx

A szükség törvényt bont a munkaerőpiacon is, így aztán bármennyire szívesen alkalmazna is hazai munkaerőt a termelésben, a vezető kénytelen új megoldások után nézni, úgy tűnik ugyanis, hogy itthon elfogyott a betanított munkára fogható magyar. A viszonylag könnyen elérhető ukrán munkavállalói kínálat találkozik a magyar munkaerő-kereslet igényeivel, és talán már az udvarlás időszakán is túljutottunk, hiszen több cég sikeresen alkalmaz ukrán dolgozókat. Többek fejében még mindig kétségek motoszkálnak, ezeket szeretnénk eloszlatni.

Idegen helyen, idegenek között, idegen nyelven – működhet egyáltalán?

Minden a felkészítésen múlik. Senkit nem lehet megtanítani egy hét alatt magyar nyelvre, ahogy mi sem fogunk tudni ukránul, varázsütésre. Mindkét fél részéről odafigyelést és toleranciát igényel az összeszokás, viszont nagyon erős motiváció garantálja a sikert: a munkáltatónak ember kell, az ukrán munkavállalónak pedig jól fizető munka. Ezek munkaerő piaci alapszükségletek, olyan, mintha a Maslow-féle piramis legaljáról beszélnénk, a legerősebb motivációról. A profi munkaerő közvetítő kiválasztja és be is tanítja az ukrán munkásokat, majd kétnyelvű csoportvezetővel adja át a termelés számára.

 

Sosem lesznek olyan jók, mint a hazai munkaerő?

Az egyik legerősebb tévhitet cáfolja meg a 90%-os beválási arány. Az EuJobs teljesítmény-értékelés alapú visszajelzéseket kér partnereitől, amelyekből sorra kiderül, hogy a betanított ukrán munkaerő igen komoly hatékonysággal képes feladni a leckét a hazai dolgozóknak is. A teljesítmény tehát nemhogy kisebb lenne, jóval nagyobb a magyar átlagnál. Többek között a munka jellegéből is adódik: a betanított munkát viszonylag könnyű elsajátítani, és az otthonuktól távol lévő emberek motivációja erősebb, hiszen lehetőségeik is korlátozottak. Többek között emiatt is nagyobb a túlóra-vállalási hajlandóság az ukrán dolgozók körében a magyar munkavállalókhoz képest.

 

Képesek egyáltalán lojálisak maradni?

Alacsony fluktuáció, magas szintű lojalitás – ez minden munkáltató álma. Az ukrán munkaerő eddigi alkalmazási tapasztalatai eloszlatják a beválással kapcsolatos félelmeket, hiszen úgy tűnik, lojális célcsoporttal és minimális, azaz 10% alatti fluktuációs rátával számolhatunk. Mivel a toborzástól az alkalmazásig terjedő folyamat – különböző engedélyek beszerzését is beleértve – igen költséges, az ukrán dolgozók alapos szűrés után kerülhetnek be a magyar munkaerőpiacra. Részben ebből, másrészt viszont saját motivációjuk és a magyar munkáltató hozzáállása erősíti a lojális attitűdöt.

Legfrissebb blogcikkek

Hogyan tudok ukrán munkavállalókat alkalmazni?

Hogyan tudok ukrán munkavállalókat alkalmazni?

Dönteni nem egyszerű, de a siker következő feltétele az elhatározás utáni lépések helyes sorrendje. Amikor már tudjuk, hogy ukrán dolgozókat szeretnénk alkalmazni, még nem biztos, hogy világos, hogyan tehetjük ezt könnyedén, az elvárt eredményességgel. Érthető, hiszen...

Az ukrán munkaerő életet menthet

Az ukrán munkaerő életet menthet

A cége életét. Nem találok munkaerőt – hangzik a már unalmassá kopott panasz a magyar munkaerőpiacon. Szinte minden szektorban aktuális ez a mondat, a megoldási lehetőség között viszont már nem minden vezető képes könnyen eligazodni. Érthető, hiszen például az ukrán...

Keresse munkatársainkat!

Elérhetőség

Ruszin Alex
Ukrán üzletág partner-kapcsolattartó
alex.ruszin@eucsoport.hu

Tel: +36 70 331 84 94

Központi tel: +36 1 225 7313
Ügyfélszolgálat: 1137 Budapest, Katona József utca 15.

Nyitva tartás

Hétfő: 10-17h
Kedd-Péntek: 09-17h

 

Cégadatok

Székhely: 2724 Újlengyel, Határ út 12.
Cégjegyzékszám: 13-09-150324
Adószám: 13567116-2-13
Magán-munkaközvetítői regisztrációs szám: 2947-1/2011-792
Munkaerő-kölcsönzői engedély szám: 3206-1/2011-899
ADATVÉDELEM - SÜTI TÁJÉKOZTATÓ

Térkép