fbpx

2018-ban 521 003 társas vállalkozás tevékenykedett Magyarországon – ebbe a körbe nem számoljuk az egyéni vállalkozókat, a költségvetési szerveket, valamint a nonprofit és egyéb szervezeteket. Ha a KSH vonatkozó statisztikáit vesszük alapul, a teljes gazdaságra 73 700 betöltetlen pozíció jut. 

Ez lesarkítva annyit tesz, hogy a cégek 14%-át érinti a munkaerőhiány. Tehát nagyjából minden hetedik cégre jut egy betöltetlen pozíció. (Igen, ez egy durva becslés, de a lényeg csak most jön!)
Az autóipari és logisztikai vállalatok több mint 50%-a jelezte, hogy a szakképzett munkaerő hiánya van. Tehát nem a gondolatolvasó képességeimre, csak az egyszerű matematikára hivatkozok, amikor azt mondom: nagy valószínűséggel téged is érint a munkaerőhiány.

És ennyi elég is a riogatásból, térjünk át a megoldásra.

A legtöbb cég két módon próbálja leküzdeni ezt a gazdasági jelenséget:

  1. saját belső oktatói modellel, amelyben felveszi a tapasztalatlan pályakezdőket, betanítja majd alkalmazza őket;
  2. béremelést intéz, bízva abban, hogy ez átcsábít egy-két szakembert a konkurens cégektől.

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, de egyik sem jelent teljes körű megoldást.

Ha emelsz a béren, akkor vagy minden azonos pozícióban dolgozó bérét növeled a cégednél – huh, még belegondolni is rossz, mekkora költségekkel járna ez –, vagy dönthetsz úgy, hogy csak az új embereidnek adsz magasabb bért. Ez utóbbi viszont garantáltan bérfeszültséget szül, ami már önmagában megnöveli annak kockázatát, hogy a régi munkatársaid faképnél hagynak. (És akkor arról még nem is beszéltem, hogy egy konkurens cég gond nélkül föléd tud ajánlani, és gyorsan átkerülsz a pálya vesztes oldalára.)

A belső oktatási rendszer előrelátó, profi megoldás. Ezt mindenképpen érdemes csinálnod. Viszont a saját tanfolyamaid nem fognak holnap kezdésre 2 új kollégát munkába állítani – márpedig neked növelned kell a termelékenységedet, ha versenyben akarsz maradni. Ráadásul a saját oktatási modell megtervezése és menedzselése is komoly költségekkel járhat. Ezt valamiből fedezned kell.

De mégis miből fedeznéd, ha éppen azon gondolkodsz, hogy bért emelsz? (Tipikus 22-es csapdája.) 

Hadd segítsek: harmadik világbeli munkavállalókkal.

Ukrán és vietnámi munkavállalók ugyanis százával jelentkeznek azokra a pozíciókra, amelyekre te éppen munkavállalót keresel. Mi ráadásul nemcsak a felvételi folyamatokat vállaljuk magunkra, hanem a szükséges papírok és engedélyek megszerzése mellett még a munkatársak szállásolását és folyamatos oktatását, integrálását is, hogy mielőbb beilleszkedhessenek és hatékony munkatársai lehessenek a cégednek. Lássuk be, ennél gyorsabb és költséghatékonyabb megoldás jelenleg aligha létezik. És sajnos a jelen gazdasági helyzet sem engedi meg, hogy túlköltekezd magad.

És ami még jobb: jelenleg a versenytársaid is csak ismerkednek ezzel a foglalkoztatási formával. Azonban nincs sok időd. Az értékesítésért felelős vezetőként látom, hogy cégünkhöz 3-5 új megkeresés érkezik naponta ezzel kapcsolatban. Talán, ha ma nem lépsz, holnap már megelőztek .

A következő bejegyzésben részletesebben is mesélek arról, milyen előnyökkel jár céged számára a harmadik világbeli munkatársak foglalkoztatása.

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Kérjük töltsd ki a lenti mezőket és munkatársaink felveszik veled a kapcsolatot.
A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező!

8 + 4 =

Legfrissebb blogcikkek

Rendkívül magas a vendégmunkások száma Magyarországon

Rendkívül magas a vendégmunkások száma Magyarországon

Jelentősen megugrott a munkavállalási céllal tartózkodási engedélyért folyamodók száma év végére hazánkban. Pontosan 157 százalékkal nőtt meg azon külföldiek száma, akik Magyarországon szeretnének dolgozni. A magyar munkaerőpiac még mindig kiegyensúlyozatlan. Míg a...

Gazdaságilag is megéri az ukránok foglalkoztatása

Gazdaságilag is megéri az ukránok foglalkoztatása

 Ma már nem kérdés, hogy a magyarországi munkaerőpiacon állandósuló munkaerőhiányt harmadik országbeli, vagyis az Európai Unión kívülről származó dolgozókkal lehet pótolni. De valójában megéri a munkaadóknak? Krátky Márk az euJOBS Kft. operatív vezetője határozott...

Hogyan tudok ukrán munkavállalókat alkalmazni?

Hogyan tudok ukrán munkavállalókat alkalmazni?

Dönteni nem egyszerű, de a siker következő feltétele az elhatározás utáni lépések helyes sorrendje. Amikor már tudjuk, hogy ukrán dolgozókat szeretnénk alkalmazni, még nem biztos, hogy világos, hogyan tehetjük ezt könnyedén, az elvárt eredményességgel. Érthető, hiszen...

Keresse munkatársainkat!

Elérhetőség

Veres Tamás
Ukrán üzletág partner-kapcsolattartó
[email protected]

Tel: +36 20 409 2487

Központi tel: +36 1 225 7313
Ügyfélszolgálat: 1137 Budapest, Katona József utca 15.

Nyitva tartás

Hétfő: 10-17h
Kedd-Péntek: 09-17h

 

Cégadatok

Székhely: 7361 Kaposszekcső, Liget lakótelep 10.
Cégjegyzékszám: 13-09-150324
Adószám: 13567116-2-13
Magán-munkaközvetítői regisztrációs szám: 2947-1/2011-792
Munkaerő-kölcsönzői engedély szám: 3206-1/2011-899
ADATVÉDELEM - SÜTI TÁJÉKOZTATÓ

Térkép