fbpx

Jelentősen megugrott a munkavállalási céllal tartózkodási engedélyért folyamodók száma év végére hazánkban. Pontosan 157 százalékkal nőtt meg azon külföldiek száma, akik Magyarországon szeretnének dolgozni.

A magyar munkaerőpiac még mindig kiegyensúlyozatlan. Míg a keleti megyékben az országos átlagnál magasabb a munkanélküliség, főként a nyugati megyékben és Közép-Magyarországon a munkaerő hiánya okoz problémát. Első ránézésre ugyan megoldásnak tűnhet azon megyékből, ahol magasabb a munkanélküliség, oda irányítani a munkaerőt, ahol a munka van. Probléma viszont nem ennyire egyszerű, gyakran találkozni azzal, hogy a munkavállalók szaktudása nem egyezik a cégek elvárásaival.

Bár cégeknek több lehetőségük van a munkaerőhiány megoldására, mint a diák vagy a nyugdíjas munkaerő, ez nem orvosolja teljesen a problémát, szükséges harmadik országból származók foglalkoztatása is.

„A benyújtott kérelmek közül 78 021 esetben jelölték meg a tartózkodási engedély céljának a munkavállalást, közülük ukrán állampolgárságú személyek kérelmezték a legnagyobb számban ezt a típusú tartózkodásra jogosító okmányt, összesen 45 148 fő adott be ilyen kérelmet” – derül ki az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) közleményéből, amit a Menedzser Fórumnak küldtek el.

Legmagasabb számban az ukránok érkeznek hazánkban munkavállalás céljából. Tavaly augusztussal bezárólag a kérelmezők 59 százaléka (29 378 fő) volt ukrán állampolgárságú, év végére a létszámuk 45 148-ra ugrott.

Az ukránok mellett meghatározó lehet még a szerb, vietnámi és kínai állampolgárok munkavállalási szándéka Magyarországon.

Az euCSOPORT 2016 óta foglalkozik harmadik országbeli munkaerő toborzásával és közvetítéssel. Munkatársaink tapasztaltan és jól felkészülten segítik partnereinket az ukrán munkaerő integrációjában. 2017-ben megalapítottuk Kijevben leányvállalatunkat, és megkötöttük első ukrán munkavállalók kölcsönzésére irányuló szerződésünket. 2018-ban ukrán munkavállalók száma meghaladt a 100 főt, jelenleg pedig több mint 250 főt foglalkoztatunk országszerte. Az euJOBS Magyarországon elsőként kezdet foglalkozni harmadik országbeli munkavállalók toborzásával, így cégünk munkatársainak tapasztalata egyedülálló az országban.

Forrás: Mfor

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Kérjük töltsd ki a lenti mezőket és munkatársaink felveszik veled a kapcsolatot.
A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező!

15 + 8 =

Legfrissebb blogcikkek

Nagy előnyöd van a HR-ben – de gyorsan kell élned vele!

Nagy előnyöd van a HR-ben – de gyorsan kell élned vele!

2018-ban 521 003 társas vállalkozás tevékenykedett Magyarországon – ebbe a körbe nem számoljuk az egyéni vállalkozókat, a költségvetési szerveket, valamint a nonprofit és egyéb szervezeteket. Ha a KSH vonatkozó statisztikáit vesszük alapul, a teljes gazdaságra 73 700...

Gazdaságilag is megéri az ukránok foglalkoztatása

Gazdaságilag is megéri az ukránok foglalkoztatása

 Ma már nem kérdés, hogy a magyarországi munkaerőpiacon állandósuló munkaerőhiányt harmadik országbeli, vagyis az Európai Unión kívülről származó dolgozókkal lehet pótolni. De valójában megéri a munkaadóknak? Krátky Márk az euJOBS Kft. operatív vezetője határozott...

Hogyan tudok ukrán munkavállalókat alkalmazni?

Hogyan tudok ukrán munkavállalókat alkalmazni?

Dönteni nem egyszerű, de a siker következő feltétele az elhatározás utáni lépések helyes sorrendje. Amikor már tudjuk, hogy ukrán dolgozókat szeretnénk alkalmazni, még nem biztos, hogy világos, hogyan tehetjük ezt könnyedén, az elvárt eredményességgel. Érthető, hiszen...

Keresse munkatársainkat!

Elérhetőség

Veres Tamás
Ukrán üzletág partner-kapcsolattartó
[email protected]

Tel: +36 20 409 2487

Központi tel: +36 1 225 7313
Ügyfélszolgálat: 1137 Budapest, Katona József utca 15.

Nyitva tartás

Hétfő: 10-17h
Kedd-Péntek: 09-17h

 

Cégadatok

Székhely: 7361 Kaposszekcső, Liget lakótelep 10.
Cégjegyzékszám: 13-09-150324
Adószám: 13567116-2-13
Magán-munkaközvetítői regisztrációs szám: 2947-1/2011-792
Munkaerő-kölcsönzői engedély szám: 3206-1/2011-899
ADATVÉDELEM - SÜTI TÁJÉKOZTATÓ

Térkép